14 Haziran 2012 Perşembe

Karpuzun Faydaları Nelerdir ?

Karpuz yaz aylarının en sevilen meyvelerinden birisidir. Karpuzun önceleri sadece şeker ve sudan ibaret, besin değeri olmayan bir meyve olduğu sanılırdı. Ancak yapılan çalışmalar karpuzun çok faydalı bir meyve olduğunu gösteriyor.
Karpuz ayrıca enerji üretimi için gerekli olan B, B1, B6 vitaminleri, magnezyum ve potasyum açısından da zengin bir kaynaktır Karpuzun yüzde 6’sı şekerden, yüzde 92’si sudan oluşur. Karpuz C vitamini, A vitamini ve betakarotenler açısından iyi bir kaynaktır. 150 gram karpuz, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 24.3’ünü, A vitamini gereksiniminin yüzde 11’ini karşılar. Büyük miktarı su olduğu için kalori değeri düşük olan karpuzun, 200 gramında yaklaşık 50 kalori vardır. Bu sebeple kalori başına alınan besin öğesi miktarı fazladır.
Kansere Karşı Koruyucu
Karpuz domateste de bol miktarda bulunan ve kansere karşı koruyucu bir antioksidan olan likopen içeriği açısından zengindir. Bu güçlü antioksidanlar vücutta biriken serbest radikallerle savaşarak kanser oluşumuna karşı koruyucu etki gösterirler.
Karpuz zengin A,C vitamini, betakaroten ve likopen içeriğiyle kalp hastalığı, kolon, meme kanseri, akciğer, prostat kanserine karşı koruyucu etki gösterir. Çalışmalar yeşil çay ve likopenden zengin besinlerin, birlikte tüketiminin sinerjik etki yaratarak kansere karşı daha güçlü bir koruma sağladığını gösteriyor. Yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarından en az etkilenmeye neden olur. Osteoartrit, römotoidartrit ve astım hastalıklarının etkilerini hafifletir. Karpuz yüksek kan basıncını da düşürmektedir.
Karpuz Çekirdeği ve Apandisit İlişkisi
Karpuz çekirdeği yutmanın apandisit problemlerine neden olup olmayacağı tartışma konusu olmuştur. Karpuz çekirdekleri sindirilmediği için çok küçük bir ihtimal de olsa apandisitte tıkanmaya yol açabilir. Ancak bu çok ender rastlanabilecek bir durumdur ve endişe edilmemelidir.